Dziś trochę informacji o rybach.
Pamiętajmy, aby przynajmniej raz w tygodniu spożywać rybę:)

  • ryby zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które są ważne dla naszego zdrowia (kwasy ważne w diecie osób cierpiących na choroby tkanki łącznej np. RZS)
  • w składzie znajdziemy jod- niezbędny do produkcji hormonów tarczycy
  • selen – zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • witamina D, fosfor i wapń

Jedzmy ryby na zdrowie :). Przynajmniej 3-4 razy tygodniu jedzmy rybę ;).
A na talerzu:

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SPAGHETTI WARZYWNYM – przepis:

SKŁADNIKI:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 opakowanie jarmużu
  • 1 filet pstrąga łososiowatego

Wykonanie:

Warzywa (marchew, pietruszka, cukinia) obieramy, następnie wszystko kroimy na paseczki (w przypadku pietruszki, cukinii i marchwi warto pomóc sobie obieraczką). W garnku roztapiamy 1 łyżke masła klarowanego, gdy masło się rozpuści wrzucamy warzywa. Podduszamy aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa bedą dość miękkie dodajemy jarmuż i wszystko podsmażamy około 3 minut.
W międzyczasie smażymy rybę, ewentualnie gotujemy na parze, na 1 łyżce masła klarowanego.
Gdy wszystko będzie gotowe wykładamy warzywne spaghetti na talerz, następnie układamy rybę. Można obok dołożyć kawałki cytryny dla smaku.
Smacznego:)